21 Eylül 2013

PASAPORT ÜCRETİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

 
her yılbaşında pasaporta zam gelir. 2012  sonunda aceleyle aldım ben de, 3-5 kuruş da olsa ucuza gelsin diye..

yeni yılda zam yapılmaması veya az miktarda yapılması hakkında görüşüleceğini söylemiş bekir bozdağ. haber için buraya... ama zam yapılmaması yeterli mi? 500 küsür lirayı sadece bir kimlik için vermek saçma değil mi? nüfus cüzdanından ne farkı var bu belgenin?

ozan mercan diye biri de, "zam yapılmamasını" yeterli görmemiş olacak ki, ücretin düşürülmesi için change.org'ta imza kampanyası başlatmış. buradan da duyurayım, bir katkım olsun istedim.

sözü ona bırakayım, derdimizi daha iyi anlatır:
kaynak

açıklama:
Dünya nimetlerinin hep en pahalısını kullanmaya alıştık. Bu listeye son beş yıldır pasaportumuz da dahil… Yılbaşından itibaren uygulamaya giren zamlar, temel haklardan seyahat özgürlüğüne darbe indirdi. Artık on yıllık biyometrik pasaportumuz, ‘yeniden değerleme’ uygulaması sayesinde yüzde 15 daha pahalı. “Şöyle bir 10 yıllık pasaport alayım, yurtdışına çıkıp yeni kültürler tanıyayım” diyorsanız, helalinden 515 lira ödemelisiniz. Sınır kapısından çıkarken 15 lira yurtdışına çıkış harcı verdiğinizi de hatırlatalım. Yurtdışına çıkmak istediğimiz zaman eğer pasaportumuz güncel değil ise neredeyse yurtdışında harcayacağımız para kadar bir bedele mal ediliyor. Hükümet yetkililerinin diğer birçok ülkeyi örnek alarak Pasaport Defter Ücretini ve Harç Bedellerini makul bir seviyeye düşürmesi gerekmektedir. 

Kime: 
Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı 
Muammer Güler, İçişleri Bakanı 
Ülkemizde, Dünya'nın en yüksek Pasaport Defter Ücreti ve Harç Bedeli ödenmektedir. Bu yurtdışına çıkmak isteyen her ortalama bireyin bütçesini yeniden gözden geçirmesine neden olmakta ve bugün yurtdışına çeşitli sebeplerden çıkmakta olan yüzbinlerce vatandaşın sırtına ek bir yük olarak binmektedir. 

Pasaport Defter Ücretinin maliyet bedeline ve Pasaport Harçlarının da makul bir seviyeye düşürülmesini saygılarımızla arz ederiz. 
Saygılarımla, 
[Adın]
-------

İmza atmak için buraya...

Yurtdışına çıkmanın ülkemizde ne kadar zor olduğunu daha ayrıntılı incelemek isterseniz buraya....