02 Eylül 2013

COUCHSURFING'TE TÜRKİYE

bugün couchsurfing türkiye grubuna bir mesaj geldi. önemli bir sorun, anlatmak istedim.

-----
öncelikle bilmeyenler için, kısaca couchsurfing:

bir internet organizasyonu: www.couchsurfing.org
siteye üye olup kendinizi tanıtan bilgiler veriyorsunuz. herhangi bir ülkeden üye olunabiliyor. böylece dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde, orada sizi ağırlayacak, gezdirecek insanlar bulabiliyorsunuz. iyi niyetle kullanıldığı takdirde mükemmel bir organizasyon. gezmenin en pahalı kısmıdır konaklama. evinde boş odası olan biri sizi evine konuk ediyor. böylece bedavaya kalacak yer bulmuş oluyorsunuz, hem de şehri oranın yerlisiyle tanımış oluyorsunuz.

insanlara güvenmeyi ve güvenilir bir insan olmayı gerektiriyor elbette bu organizasyon. tecavüze, hırsızlığa, adam öldürmeye, dövmeye meyilli olan bir insan tüm bu organizasyonun içine edebilir. fakat gerçek couchsurferlar öyle değil. bu nedenle ütopya hayalciliğine dalıp, yaşasın dünya barışı deyip önünüze gelene güvenmektense, bir gezgin olarak akıllı olmanız gerekiyor.
----

çoğu kişi buna ayak uydurabilse de, Türkiye'de epey afallamışlar ki, şu mesajı yollamışlar:

"A HONEST QUESTION
Hi
I lived last few months in Turkey and I really like south of turkey
My honest question is that why most of male couchsurfers in Turkey do not host male surfers and just looking for hosting girls?
The answer is clear but whats the main reason as this trend almost gave a sort of bad reputation about couchsurfing experience to turkey

Is there anything that we can do to promote cs in Turkey in term of this matter?
looking forward to see all your briliant answers and ideas
Greeting"

Bu mesaj pek çok gezgin için duygulara tercüman olmuş, altına kötü deneyimlerini döktürmüşler.

İngilizce bilmeyenler için mesajda özetle şunu diyor: "Türkiye'de birkaç ay yaşadım ve güneyini çok sevdim. Dürüstçe bir soru sormak istiyorum: Neden Türkiye'de bu siteyi kullanan erkeklerin çoğu sadece kızları misafir etmeyi kabul ediyor? Cevap gayet net, ama Türkiye'nin adını kötüye çıkaran bu özelliğin arkasındaki gerçek neden ne? Türkiye'de bu durumu düzeltmek için yapabileceğimiz bir şey var mı? Fikirlerinizi bekliyorum."

----
"Dünyanın pek çok yerinde benzer problem var", diyenler var.
"Türkiye'deki  kadar çok olanını görmedim", diyenler var.
"Türkiye'de sekse aç gençler, toplumsal baskı var,normaldir", diyenler var.
------
sebebin ne olduğunu bulmak couchsurfing'in değil, sosyologların işi bence. Birkaç cümleyle özetlenemez, üzerine araştırma yapmak gerekir. bölgeden bölgeye olabilecek farklılıklara değinmek gerekir.

ama bir an önce çözüm bulmak gerekir.
---
bence,
bu kötü niyetli insanları birkaç günde değiştiremeyiz. ömür boyu uğraşsak da değiştiremeyiz. sadece kendimizi değiştirebiliriz.

nasıl?
biz kimiz?

seyahat özgürlüğünü destekleyen insanlarız. "yani tüm dünya insanları seyahat etme özgürlüğüne sahiptir, onlara bu imkan sağlanmalıdır" diyenleriz.

örneğin 500tl pasaport ücreti alınmasına karşıyız, vizeler için kıçımızı yırtmak zorunda oluşumuza, terörist muamelesi görüşümüze karşıyız. ülke dışına çıkmak için, yeni insanlar, kültürler tanımak, zihnimizi açmak için illa ki banka hesabımızda (harcamayacağımız) binlerce doların olması gerekliliğine karşıyız.

gezerken otellere Euroları yığmaktansa, o şehrin halkından birinin evinde misafir olup, ona güvenmeyi, bize o şehri anlatmasını, tercih edenleriz.

işte biz, CS'i etkin olarak kullanmıyoruz. gezerken kalacak yerler arıyoruz ama Türkiye'de kendi günlük hayatımıza dalınca insanları misafir etmeyi unutuyoruz, boşveriyoruz. CS'i sadece yurtdışına çıkarken kullanıyoruz.

dolayısıyla gayet.net'te takılması gereken insanlar, CS'te takılıyor, çünkü orada kalacak yer arayan kızlar var! yollular!

----
kısacası CS'in ruhunu anlayan ve takdir eden insanların Türkiye'deki günlük hayatlarına gömülmeyip, her daim seyahat kafasında olmalarını diliyorum. ben dahil.

hayata tat katan üç beş şeyden biri seyahat. seyahat sadece gezerken değil, kaldığın yerde de yaşanmalı. iyi gelir tahminimce.