25 Ocak 2013

BU DÖNEM NE ÖĞRENDİM?

Sevgili insanlık günlüğüm,

Bir dönemlik sosyoloji öğrencisi olarak ne öğrendim?

"Artık ideolojilere takılıp kalma ne olur! Bir ideoloji ya da bir insan mükemmel olamaz. Putlaştırma kimseyi.

Sevgili marksist, antikapitalist, kapitalist (sana gerçekten hitap ettiğimden emin değilim gerçi), müslüman, misyoner arkadaşım.

Biliyorum ki dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek istiyorsun. Kendince doğruların var, bu doğrular gerçekleştiğinde ufak tefek terslikler olsa da her şey çok güzel olacak diyorsun. Dinlesem sana da, ötekilere de hak vereceğimden eminim. Safsın çünkü, beni karşına alıp konuştuğuna göre kelli felli bi adam değilsin bu yolda, demek ki samimisin. O yüzden sana hitap ediyorum, parti başkanına değil.

Ne olur ...-ist olmak için çabalama. Ama dur oraya gelmeden önce:

Diyorum ki önce anlamaya çalış. Senden önce de seninkilere benzer amaçlarla yola çıkanlar olmuş. Onları iyice oku, öğren. Başkalarının yorumunu benimseme, kendi yorumun olsun. En doğrusunun seninki olduğundan emin olmak için diğer -istleri de su gibi biliyor olman lazım. Bilmiyorsan eleştirme.

Diğerlerini öcü diye yerleştirme kafanda. Onların da kelli felli olmayanları senin gibi, yaptığının doğru olduğundan emin. Neden diye sor. Otur konuş, kavga etmeden. Kutsal belledikleri kitaplarını oku. O da seninkini okusun, sonra otur tekrar konuş.

Tarihi öğren, sadece kendi kitaplarından değil, ötekilerin kitaplarından da oku. Hiçbir sosyal bilim tarafsız değildir. Gelecekte nasıl anlaşılmasını istiyorsa öyle anlatmıştır yazarlar.

Hiçbir ideoloji ya da insan mükemmel değildir.

Yani diyorum ki ecdadının ömrü illa ki ya at üstünde ya da haremde geçmiş olacak diye bir kurala bağlanma! İkisinde de takılmıştır adam.

Müslüman mısın? Kuranı eleştirel gözle oku. Seni rahatsız eden noktaları dile getirebil, yüksek sesle konuş ki araştırma ihtiyacı duyasın. Sonra beni ikna et, "o tarihte böyle bir ayet inmesinin şöyle şöyle mantıklı bir açıklaması vardı" de.

Ben benimsediğin görüşleri samimiyetle eleştirdiğimde cevap veremiyorsan bana, kayıp nesilsin demektir. Sen topluma da, kendine de faydalı olamazsın. Bilinçsizce kabullenmişsin çünkü. Kadın anam karakterli bir akrabamızın dediği gibi, 'okumuşun cahili de daha kötü oluyor.'

Sonra yine ...-ist ol istersen. Ama olamazsın gibi geliyor bana. Eksiğini fazlasını bilirsin, başkalarının eksiğini fazlasını da bilirsin, yeni bir sentez yaparsın, yeni bir ...-ist çıkarırsın ortaya."

Bunu öğrendim bu dönem.Bu sözler tabi ki kendime canım, kime olacak...
Tarihi derinden okumalıyım dedim, bugün ve gelecek orada yazıyor.